Blijven ventileren - juist in Corona-tijd

Blijf ventileren, zeker in coronatijd.

In de herfst en winter blijven we meer binnen. En nu we in ‘coronatijd’ zitten, is het extra belangrijk om goed te ventileren. Hieronder een aantal opsommingen hoe dat aan te pakken.

 

Mechanisch

Veel nieuwbouwwoningen kennen systemen met een warmte-terugwin-unit waarmee warmte uit de retourlucht wordt gehaald. Dat gaat zonder recirculatie, dus met 100% verse lucht. Sommige huizen hebben een decentraal systeem dat op kamerniveau met recirculatie werkt met name om de temperatuur te regelen, zoals een airco-unit. Dat is op zich niet gevaarlijk, zolang je daarnaast altijd blijft zorgen voor voldoende toevoer van verse lucht.

 

Je moet ventileren met buitenlucht

Key-note is dus altijd ventileren met buitenlucht. En wees alert wanneer er bezoek is. Dan moet je meer ventileren dan normaal, zelfs als je een mechanisch ventilatiesysteem hebt. Doe dan in de woonkamer een raam of ventilatierooster open aan zowel de voor- als achterkant zodat het goed kan doorwaaien. En zet daarnaast – indien aanwezig – het mechanische ventilatiesysteem in de hoogste stand.

 

Niet alleen als er bezoek is

Ook als je langere tijd met enkel je gezin in dezelfde kamer zit, raad ik aan om in deze coronatijd royaal te luchten. Als je echt gezonde lucht in huis wilt, dan is extra ventileren middels de ramen, bijzonder verstandig. Zolang het buiten niet te koud is, gaat dat meestal prima. Als straks de winter intreedt wordt het lastiger. Dan moet je het eerder hebben van de ramen op een kierstand.

 

Waar moet je verder op letten

Mensen ervaren het openzetten van een ventilatierooster als tocht. Dat komt omdat er dan een eenzijdige luchtstroom is, zet daarom altijd ventilatieroosters tegenover elkaar open. Dat zorgt voor afvoer van vochtige lucht en aanvoer van droge lucht. Dat scheelt bovendien ook in de stookkosten. Droge lucht is nl. sneller op te warmen dan vochtige lucht.                                                                                  Bron: Vereniging Eigen Huis

Adres

Paderbornstraat 1
7418 BP Deventer
Tel.: 0570-676600
Fax: 0570-676261

- Leveringsvoorwaarden particulier
- Leveringsvoorwaarden zakelijk

Openingstijden

Werkdagen: 08.00 uur tot 17.00 uur
Zaterdag: 09.00 uur tot 16.00 uur
Ons emailadres: info@aarnink.nl


- Privacyverklaring