Aarnink informeert

Vraag en antwoord

Wij hebben al veel informatie op onze site staan, maar wij kunnen ons voorstellen dat nog niet al uw vragen beantwoord zijn. Hieronder geven wij u nog meer informatie, door antwoord te geven op vragen die wij veel tegenkomen. Staat uw vraag er niet tussen, stuur dan een mail naar info@aarnink.nl.

Kunststof kozijnen 

Hoe onderhoud ik mijn kunststof kozijnen?
Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, niet onderhoudsvrij. Het kan geen kwaad om tijdens het ramen zemen uw kunststof kozijnen ook mee te nemen. Het afnemen van de kozijnen met lauwwarm water is voldoende. Indien u wenst kan een mild schoonmaakmiddel gebruikt worden (gebruik geen producten met een citroen- of sinaasappelaroma). Voorkom krassen door alleen met een zachte reinigingsdoek of spons te werken en spoel na het wassen altijd de kozijnen na met schoon water, zodat er geen vervuiling op de kozijnen achter blijft. Dit is echt heel belangrijk!  Verder is het raadzaam om één keer per jaar te checken of alle afdichtingen van de kozijnen nog goed dichtzitten en het hang- en sluitwerk van uw kozijnen in te vetten met een zuur- en harsvrij vet of olie. Kunststof kozijnen kunnen bij extreme warmte iets gaan uitzetten, waardoor deuren soms slechter sluiten. Ze zullen weer krimpen wanneer de temperatuur daalt, meestal ‘s nachts. Dit is een natuurlijk proces, vervelend, maar niet altijd te voorkomen. 
Verkleuren kunststof kozijnen na verloop van tijd?
Kunststof kozijnen die vandaag de dag geproduceerd worden verkleuren niet meer. De kunststof kozijnen die jaren geleden werden gemaakt kunnen na een jaar of tien wel verkleuren. Dit komt doordat er vroeger weekmakers gebruikt werden bij de productie. Deze weekmakers verdampen als er lange tijd zon op schijnt, hierdoor kunnen kozijnen die licht gekleurd zijn op den duur verkleuren (grijs of geel).
Moeten kunststof kozijnen na montage nog worden afgewerkt?
Kozijnen worden van binnenuit beglaasd. De binnenkant wordt door onze monteurs afgewerkt met afwerklijsten. Dit gebeurt in dezelfde kleur als het kozijn en wordt geplaatst tussen de muur en kozijn.
Welke vormen kunststof kozijnen levert Aarnink?
Wij leveren verschillende vormen kozijnen, want elk kozijn wordt op maat gemaakt. Toogkozijnen, puntkozijnen en ronde kozijnen behoren tot de mogelijkheden.
Hoe werkt de zomer-winterstand van mijn kozijn?
Op kozijnen met een draai-kiepraam zit een zomer-winterstand. Hiermee kunt u de luchtinlaat op ca. 4 cm zetten of op ca. 10 cm zetten. Hoe u dit kunt omzetten ziet u op onderstaand filmpje.

Bekijk instructievideo

Kan ik zelf mijn ramen stellen?
U kunt zelf uw ramen stellen, afhankelijk van het type raam dat u heeft. Wat de mogelijkheden zijn ziet u op onderstaand filmpje.

Bekijk instructievideo

Kan ik horren zelf plaatsen?
Indien de kozijnen van Aarnink zijn, dan kunnen wij daar inzethorren voor leveren. Wij gebruiken de fabrieksmaten, zodat de horren perfect passen in uw kozijn. Voor het plaatsen van horren kijkt u op onderstaande link.

Bekijk instructie pdf

Ik heb een valraam en wil de hor erachter eruit halen.
Een valraam heeft een pal die achter een schuifje zit. Als u de schuif opzij schuift, komt de pal vrij om het glas te laten vallen.
Ik heb condensvorming op het glas.
Heeft u condensvorming op de binnenkant van het glas? Dan isoleert uw glas niet genoeg en bent u toe aan vervanging van uw kozijnen met hoogrendementglas. 

Heeft u condensvorming aan de buitenkant van het glas? Dat komt voor, vooral bij triple glas. Het komt regelmatig voor bij kozijnen op de noordzijde en in het voor- en najaar. Dat heeft te maken met de luchtvochtigheid en de warmte van de ruit aan de binnenzijde. Doordat de ruit aan de buitenkant afkoelt en de binnenruit nog warm is, dan slaat het vocht neer op de buitenkant van de ruit. Hier is niets aan te doen, dit bevestigt nog eens een keer dat u goed isoleert. 

Moet ik ventileren in mijn woning?
U moet altijd ventileren in uw woning. Zeker na de Covid-pandemie hebben wij geleerd dat ventileren nodig is in uw woning. Het is ook nodig om vocht uit uw huis te halen. Bovendien kunt u frisse lucht sneller verwarmen dan vochtige lucht in uw woning, mede daarom moet u ventileren. Als u tocht voelt, zet dan ook aan de andere zijde van uw woning de ventilatieroosters open. Dat zal eerst als tocht voelen, maar daarna krijgt u een juiste doorstroming van verse lucht in uw woning.

Kunststof deuren 

Kan ik zelf de kunststof deuren van Aarnink monteren?
Ja, dit zou kunnen. Indien u nog nooit eerder een deur of raam gemonteerd heeft dan raden we dit niet aan. Er zit geen beschrijving bij het product hoe men een raam of deur kan plaatsen, wij gaan ervan uit dat als u monteert u ook de kennis heeft. Wel kunnen wij u de details doorgeven. Als het gaat om alleen leveren van kozijnen, dan dient u ons de dagmaat stelkozijnen door te geven. Leveringen gebeuren af fabriek. 
Zijn Aarnink kunststof deuren alleen voor buiten, of ook voor binnen?
Onze deuren zijn alleen voor buiten, onze deuren zijn zodanig zwaar dat ze niet binnenshuis gebruikt kunnen worden. Op onze deuren wordt zwaar beslag geplaatst, daarmee voldoen de deuren aan het Politiekeurmerk en zijn voorzien van goedekeurd SKG-keurmerk beslag met ** of ***.
Tot welke maximale maat kan mijn kunststof deur geproduceerd worden?
Maximale kozijnmaat van een deur is 2.50 m., de deurhoogte is maximaal 2.40 m.
Is het verplicht om inbraakwerende deuren te hebben?
Ja, voor alle bereikbare deuren van uw woning en voor garagedeuren, schuurdeuren en deuren van bergingen geldt dat deze inbraakwerend moeten zijn. Dit houdt in dat zij minstens drie minuten inbraakwerend moeten zijn. Al onze deuren voldoen aan deze richtlijn.

Kunststof schuifpuien 

Wat is het verschil tussen een schuifkieppui en een hefschuifpui?
Een schuifkieppui opent u door het schuifdeel naar binnen te kiepen en hierna opzij te schuiven. Kunststof schuifkieppuien zijn vaak goedkoper dan hefschuifpuien en hebben daarnaast het voordeel dat ze op een kiepstand kunnen worden gezet om uw woning te ventileren. Deze kunnen eventueel worden toegepast bij een frans balkon of op een bovenetage.

Een hefschuifpui opent u door een hendel om te draaien, vervolgens schuift u het schuifdeel opzij. Belangrijk voordeel van de hefschuifpui is dat deze eenvoudiger te openen is dan een schuifkieppui en voorzien is van zwaarder inbraakwerend beslag. Een hefschuifpui plaatsen we meestal op de begane grond en is zeer goed inbraakwerend.

Welke glassoort zit er in een kunststof schuifpui?
Dit is afhankelijk van de persoonlijke wensen. Standaard is dit HR ++ glas. Maar dit zou ook gefigureerd glas kunnen zijn of glas in lood of zonwerend glas etc. Elke woning verdient een oplossing op maat. Maak gebruik van de expertise van onze verkopers.

Kunststof gevelbekleding 

Werkt kunststof gevelbekleding isolerend?
Ja, kunststof gevelbekleding zorgt voor buitengevelisolatie. Dit zorgt er in de zomer voor dat de warmte minder snel doordringt tot uw woning. In de winter profiteert u ervan dat warmte langer wordt vastgehouden in uw woning. Zo is kunststof gevelbekleding zowel energie- als geldbesparend. Maar let op: Keralit voldoet niet aan de eisen voor een subsidiebijdrage.
Welke kleuren kunststof gevelbekleding levert Aarnink?
Wij leveren diverse kleuren Keralit als kunststof gevelbekleding. U kunt zelfs gratis kleurmonsters aanvragen, zodat u zelf goed kunt beoordelen welke kleur het meest geschikt is voor u. Onder het kopje producten vindt u alvast wat kleuren van Keralit, in de showroom hebben wij ook vele kleurtoepassingen staan.
Kan kunststof gevelbekleding geplaatst worden op hout?
Kunststof gevelbekleding bevestigen op het bestaande houtwerk is af te raden. De ventilatie achter de gevelbekleding moet namelijk optimaal zijn. Wanneer dit niet lukt, kan het bestaande houtwerk gaan rotten of kan er schimmel ontstaan op de muur. Daarom halen wij altijd de oude bekleding eraf, plaatsen nieuw raamwerk, nieuwe isolatie en daaroverheen de nieuwe kunststof gevelbekleding.

Zonwering 

Wat is de gemiddelde levensduur van zonwering?
Dit is sterk afhankelijk van het type zonwering en hoe de zonwering onderhouden is. Gemiddeld ligt de levensduur van zonwering tussen de tien en twintig jaar. Wanneer u uw zonwering echter goed onderhoudt en regelmatig schoonmaakt kan uw zonwering gemakkelijk langer mee dan twintig jaar.
Welke kleuren zonwering levert Aarnink?
We hebben keuze uit diverse kleuren. In de showroom liggen kleurstalen voor screendoeken.

Aarnink algemeen

Hoe kan ik contact opnemen met Aarnink?
U kunt telefonisch contact opnemen via 0570 – 67 66 00 of via e-mail info@aarnink.nl. Vraag een offerte aan of bezoek onze showroom aan de Paderbornstraat 2 in Deventer. We zijn op werkdagen geopend van 08.00 uur tot 17.00 uur, en op zaterdag van 09.00 uur tot 16.00 uur. Bij voorkeur maken wij een afspraak met u in de showroom, het gaat immers om een behoorlijke investering, zodat wij ook ruim tijd kunnen inplannen. Gaat u een nieuwbouwwoning bouwen? Dan kunt u alleen op afspraak de showroom bezoeken.
Wat is de levertijd bij Aarnink?
Dit is afhankelijk van verschillende aspecten, zoals kleuren, vormen en indelingen. Elk kozijn wordt op maat gemaakt. Informeer bij ons naar de actuele levertijden.
Ik heb een online offerte aangevraagd, en nu?
Nadat u de online offerte aangevraagd heeft ontvangt u binnen 5 minuten een mail met hierin een begeleidend schrijven en de online offerte. Indien u wenst kunt u een afspraak in de showroom plannen om de kozijnen te aanschouwen of u vraagt of een verkoper bij u thuis wil komen.

Heeft u nog geen offerte aangevraagd?

 Dan kunt u dat hier doen.

Welke garantie zit er op de producten van Aarnink?
Op de kozijnprofielen en het glas zitten 10 jaar garantie. Op het hang- en sluitwerk zit 2 jaar garantie. Op het bijstellen van ramen en deuren zit 1 jaar garantie.
Heeft Aarnink eigen monteurs?
Ja, wij hebben eigen montageteams. Hierdoor kunnen wij het hele proces, van productie tot montage, voor u uitvoeren. Belangrijk voordeel hiervan is dat de planning en uitvoering perfect is af te stemmen op uw voorkeuren.
Wat houdt het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) in?
Het keurmerk Politiekeurmerk Veilig Wonen geeft aan dat uw woning voldoende beveiligd is tegen inbraak. Woningen met dit keurmerk, hebben genoeg inbraakvertragende onderdelen en hebben geen zwakke punten waardoor inbrekers binnen kunnen komen.

Door het gebruik van stalen versterkingen en professioneel beslag en hang- en sluitwerk geldt voor onze deuren en ramen dat deze tot de beste behoren als het gaat om uw woonveiligheid. Het PKVW geldt hierdoor ook op alle constructies van Aarnink.